Parcuri

Cişmigiu este cea mai veche grădină publică din Bucureşti. Este aşezată în centrul oraşului şi este mărginită de două artere importante: bulevardul Regina Elisabeta şi bulevardul Schitu Măgureanu. Parcul cuprinde spaţii verzi, spaţii de joacă pentru copii și un lac unde este posibilă plimbarea cu barca. În anotimpul rece se amplasează un patinoar artificial cu o capacitate maximă de 500 de persoane. Nu lipsesc terasele şi restaurantele de calitate, precum şi micii comercianţi. În parc sunt găzduite anual târguri şi evenimente, spectacole şi piese de teatru. De asemenea, în Grădina Cişmigiului există un loc special, La Cetate,  unde se află ruinele unei mânăstiri de unde pornea un tunel secret ce unea Palatul Crețulescu de malul plin de ascunzişuri al Dâmboviţei.  Legături: 69, 90, 91, 137, 268, 336, 601.

Parcul Tineretului este situat în partea de sud a oraşului, la o mică distanţă de zona denumită „Valea Plângerii”, având o suprafaţă de circa 80 ha, iar în centrul său se află un mare lac ce are 3 insuliţe, dintre care 2 legate de maluri prin poduri. În cuprinsul parcului este amplasată Sala Polivalentă, destinată unor acţiuni culturale şi competiţiilor sportive. Parcul dispune de mari suprafeţe de joacă pentru copii, spaţii de odihnă şi un debarcader. Intrările în parc sunt multiple: Bd. Dimitrie Cantemir (Metrou Tineretului), Calea Şerban Vodă, Bd. Brâncoveanu, Șos. Mihai Bravu, Bd. Tineretului.

Parcul Crângași se găseşte pe  latura de sud-est a Lacului Morii. În ceea ce priveşte agrementul,  în zona cartierului Crângași se află un ştrand, care, pe timpul verii, este deschis şi în timpul nopţii şi un parc, Parcul Crângași, unde se găsesc 5 terenuri de fotbal, ce se pot închiria contra cost. De curând, în Parcul Crângași a fost ridicată o scenă în aer liber, unde se ţin concerte sau se joacă piese de teatru. Principala atracţie a cartierului o constituie Lacul Ciurel, cunoscut drept Lacul Morii. Din iunie 2007, cartierul Crângasi beneficiază şi de un panou de escaladă pe Bulevardul Constructorilor, nr. 16 A, în incinta firmei Grand Metal. Accesul la panoul cu o suprafaţă de 327 metri pătraţi se face contra cost.

Parcul Herăstrău este cel mai mare parc al Bucureştiului, fiind construit pe malul Lacului Herăstrău, ce face parte din lanţul de lacuri al râului Colentina. Lacul este amenajat pentru plimbări cu vaporaşul, pescuit sportiv sau sporturi nautice. Parcul este limitat de Bd. Aviatorilor, Bd. Constantin Prezan, Sos. Nordului, Bd. Kiseleff şi Str. Elena Văcărescu. Printre atracţiile parcului se număra un teatru de vară, pavilioane de expoziţii, cluburi nautice sau de sport, cafenele şi restaurante. Parcul Herăstrău cuprinde zona ExpoFlora, Insula Trandafirilor, Insula Plopilor şi Grădina Japoneză. Mod de acces: Metrou-Aviatorilor, RATB – 41, 42, 105, 131, 148, 149, 182, 261, 282, 301, 304, 330, 331, 335.

Parcul IOR actualmente Parcul Alexandru Ioan Cuza este situat în partea central-estică a Bucureştiului, în sectorul 3, în perimetrul delimitat de străzile Cămil Ressu, Liviu Rebreanu, Câmpia Libertăţii, C-tin Brâncuşi, Baba Novac şi Nicolae Grigorescu, iar cea mai apropiată staţie de metrou este Titan, urmată de Nicolae Grigorescu. Acronimul unuia dintre numele alternative ale parcului, IOR, provine de la numele fabricii Înterprinderea Optică Română, aflată în vecinătate. În acest parc se află Biserica Pogorârea Sfântului Duh construită din lemn în stil maramureşean între anii 1994-1996. De asemenea, parcul are un lac ce poartă denumirea de Lacul IOR sau Lacul Titan, iar pe lac există patru insule, numite “Insula Pensionarilor”, “Insula IOR”, “Insula Câinilor” şi “Insula Înecaţilor”. În plus, aici a fost amenajat un spaţiu pentru rolleri şi skateboarderi.

Parcul Libertății (Parcul Carol I) este situat pe Dealul Filaretului în Zona Tineretului si se întinde pe o suprafaţă de 36 de ha ce cuprind o vegetaţie variată, un mic lac de agrement, dar şi pavilioane expoziţionale, sculpturi şi monumente istorice, precum Mausoleul, Fântâna Cantacuzino, Monumentul Eroului Necunoscut sau Fântâna Zodiac.

De asemenea, în interiorul parcului Carol I sunt amenajate Arenele Romane, un complex destinat spectacolelor în aer liber. Tot aici se află Institutul Astronomic şi Muzeul Naţional Tehnic.  În apropierea parcului se află staţia de metrou Tineretului.

Parcul Izvor este delimitat de strada B. P. Hasdeu şi de bulevardele Splaiul Independenţei, Naţiunile Unite şi Libertăţii, formând un dreptunghi de verdeaţă de 17 hectare în centrul oraşului, o oază verde între impunătoarele clădiri instituţionale. Blvd. Naţiunile Unite desparte parcul de dealul Arsenalului şi de Piaţa Constituţiei, de unde veghează Palatul Parlamentului sau ‘Casa Poporului’, cum mai este denumită această clădire. În parcul Izvor te poţi bucura de aparate de fitness, terenuri de fotbal, tenis şi baschet, mese de ping-pong şi spaţii amenajate pentru copii. Mod de acces: Metrou-statia Izvor, RATB – 104, 122, 123, 124, 136, 137, 138, 236, 268, 336, 385, 601, 635.

Parcul Drumul Taberei cum era numit pe vremuri, e un parc în sectorul 6 al Bucureştiului, situat în inima cartierului Drumul Taberei, fiind mărginit aproape integral de bulevardul cu acelaşi nume. La fel ca şi în alte parcuri din capitală, s-au amenjat şi aici, treptat, diferite facilităţi pentru locuitorii din împrejurimi: un teatru de vară pentru copii, apoi un lac pentru agrement, situat exact în centrul parcului. Lacul artificial a fost realizat dintr-o cuvă de beton impermeabil, alcătuit din două tronsoane separate de un podeţ de beton. În primul tronson e amenajat un debarcader cu dane pentru bărci şi hidrobiciclete, astfel iubitorii de plimbări romantice pe lac au parte şi aici de această bucurie.  În mijlocul lacului se află o interesantă fântână arteziană ce oferă parcului jocuri de ape. Tot aici se află un ştrand şi un lac pentru canotaj. Mod de acces: RATB-90,91,93,105,168,268,368,41.

Pentru mai multe informaţii despre parcurile din Bucureşti accesează http://www.inparc.ro/