Internship-uri

11

Ca student la Facultatea de Matematică și Informatică, vei dori mereu să fii la curent cu ceea ce se întâmplă pe piața muncii. Cunoștințele acumulate în facultate constituie doar baza pentru ceea ce urmează să experimentezi în cadrul unui job.

Vestea bună este că există foarte multe firme de specialitate care oferă internship-uri pentru studenți pe perioada verii. Trebuie să fii îndrăzneț și să aplici la internship-uri pentru că, în felul acesta, te pregătești pentru ceea ce vei face după terminarea facultății.

Mulți studenți își găsesc cu ușurință un internship în profilul specific facultății. Studenții se fac văzuți prin dorința de a învăța, însă criteriile selecției de către angajator depinde, de cele mai multe ori, de rezultatele unor testări și interviuri în cadrul companiei. O oportunitate de a intra pe piața muncii nu numai că oferă experiență în domeniu, dar și în deprinderea unor cunoștințe.

Participarea la un stagiu de practică te va ajuta să adaugi cunoștințe noi peste cele acumulate deja, dar și să înțelegi aspecte importante legate de viitorul tău loc de muncă. Dacă deja te întrebi unde poți găsi oportunitățile de internship-uri, atunci îți recomandăm, în primul rând, site-ul nostru (www.as-mi.ro) unde vom încerca să postăm oportuniăți ce pot apărea dar și un site care oferă internshipuri din care îl poți alege pe cel care ți se potrivește cel mai bine sau pe cel care te interesează cel mai mult: stagiipebune.ro .

Aici, începând cu luna mai, vei avea posibilitatea de a vedea ce firme oferă internshipuri, ce cunoștințe minime trebuie să ai și ce vei învăța pe parcursul internshipului.

Site-ul facultății noastre este din nou o sursă de informare.

O altă sursa de informare în legatură cu oportunitățile de internship sunt conferințele ținute în cadrul facultății de diverse firme angajatoare care vin pe parcursul anului universitar, așa că nu ezita să participi la aceste evenimente. Ele sunt anunțate cu câteva zile înainte prin afișe puse pe holurile facultății sau pe site-ul facultății și cu siguranță pe site-ul Asociației Studenților (www.as-mi.ro).

Mai mult, ASMI organizează evenimentul Cariere care aduce în facultate firme din domeniu, care își prezintă și oferta de internship-uri. (www.cariere.as-mi.ro)

Sfatul nostru este să nu te dai în lături în a aplica și la intershipuri la firme cu renume, cum ar fi Google, Facebook sau Twitter. Din facultatea noastră mulți studenți ambiţioşi au aplicat și au reușit să obțină un internship pe perioada verii.

Dacă te-ai hotărât să aplici deja la un internship, atunci îți vom oferi câteva sfaturi în legătură cu următoarele aspecte:

1.  CV-ul este primul contact cu firma la care vei aplica. Asigură-te că acesta conține informațiile necesare, actualizate. De asemenea, nu umple CV-ul cu activități nerelevante pentru jobul pentru care vei aplica și adaptează-l pentru fiecare internship la care aplici.

Un lucru și mai important este să nu minți în CV. Chiar dacă ți se vor părea puține cunoștințele sau activitățile pe care le-ai acumulat și la care ai participat până acum, o companie dorește să te cunoască pe tine așa cum ești tu. Mai mult, firmele sunt conștiente că fiind student nu ai avut cum să acumulezi o experiență în domeniul acesta.

2.  Interviul. Dacă ai fost chemat la un interviu, atunci trebuie să fii sigur că te vei prezenta corespunzător. În primul rând, vestimentaţia trebuie să fie una decentă, deoarece prima impresie este de multe ori decisivă. Apoi, trebuie sa fii sigur pe tine și pe cunoștințele tale! Nu ai de ce să fii emoționat. Un lucru important de știut legat de interviu este că nu trebuie să minți și nici să te rușinezi dacă nu știi să răspunzi la vreo întrebare. Este absolut normal să nu știi tot ce vei fi întrebat! Încrederea în tine este cheia succesului, de fapt! Dacă eşti ambiţios şi ai sete de cunoaştere, interviul este momentul cel mai potrivit pentru a dovedi acest lucru.

 

Dacă tot ţi-am dat câteva hint-uri despre CV, este de la sine înţeles că îţi voi vorbi despre cea mai mare reţea de socializare profesională: LinkedIn . Acolo îţi poţi face un profil care va reprezenta de fapt CV-ul tău. Mai mult decât atât, LinkedIn îţi permite să îţi personalizezi pagina şi să incluzi informaţiile în exact formatul dorit. De asemenea, poţi primi recomandări de la persoanele cu care ai lucrat în diferite proiecte, poţi afla noutăţi sau oportunităţi de la firmele de specialitate.

LinkedIn este tot mai folosit în prezent datorită faptului că este un mediu profesionist unde oamenii pot interacţiona bazându-se pe interese comune. Tu ţi-ai făcut deja cont?

 


Uncategorized