Facilități

5

Poti beneficia atât de reduceri pentru transport și pentru controlul medical, cât și de centre de consiliere, pregătire sau cursuri gratuite.

Decontări RATB

Pentru că ești student, abonamentul RATB este practic gratuit. Pentru a deține un abonament RATB, este nevoie să îţi faci un portofel electronic nominal. Pentru emiterea acestui card trebuie să te prezinți la un ghișeu pentru încărcarea și emiterea cardurilor RATB (nu toate ghișeele RATB emit abonamente reduse pentru studenți) și să prezinți carnetul și legitimația de student vizate pe anul universitar curent și cartea de identitate. Totuși, pentru că durează ceva timp până primești carnetul de student și legitimația, este permis în primele săptămâni ale lunii octombrie să te prezinți cu o adeverință semnată și ștampilată de facultate din care să reiasă că ești student. (Acest lucru este posibil doar la începutul anului universitar și depinde foate mult de ghișeul la care mergi.)

Vei deține așadar un card RATB pe care îl vei putea încărca atunci când ai nevoie.

Cum se decontează abonamentul?

Ca student, beneficiezi de reducere 50% din prețul abonamentului RATB. De exemplu, un abonament pe toate liniile pentru un student costă doar 25 de lei. Această sumă este apoi decontată de facultate pe baza chitanței ștampilate pe care o primești atunci când îți încarci cardul și a unei foto-copii după abonament. Așadar, atunci când îți încarci cardul, asigură-te că  bonul fiscal este ștampilat pentru a putea mai apoi să decontezi abonamentul. Abonamentul se decontează pe luna precedentă.

Unde se decontează abonamentul?

La casierie şi pe site se va afișa o listă cu zilele și intervalele orare în care poți merge să îți decontezi abonamentul. Pentru evitarea aglomerației, există o regulă nescrisă: șeful grupei sau un alt reprezentant al grupei este cel care merge cu toate abonamentele colegilor din grupă și le decontează. Nu este însă obligatoriu să se întâmple exact așa – poți merge chiar tu să îți decontezi abonamentul.

Abonamente METROREX

Abonamentul METROREX este reprezentat de o cartelă „Abonament lunar”, cu număr nelimitat de călătorii pentru elevi și studenţi, care costă 35 de lei și are un acces temporizat la 15 minute. Pentru a-ți face abonamentul lunar trebuie să te prezinți la ghișeele de emitere a biletelor METROREX cu legitimația de student și cartea de identitate.

Abonamentele lunare cu preţ redus pentru elevi și studenţi pot fi procurate prin casele speciale pe tot parcursul anului (cu exceptie pe perioada vacanțelor școlare, când sunt deschise minim 2 casierii speciale). Aceste cartele au termen de valabilitate de 6 luni, putând fi folosite o lună calendaristică de la prima utilizare.

Călătorii CFR

Ca student beneficiezi de gratuitate (în toată țara) când vine vorba de CFR. Ai nevoie doar de legitimatia de student si de cartea de identitate.

Cabinet medical

Dispensarul Universităţii din Bucureşti, cu sediul în Bd. Mihail Kogălniceanu, Nr. 36 -46, Sect. 5 (în incinta căminului Kogălniceanu), pune la dispoziţia studenţilor cabinete de medicină generală şi de stomatologie. Studenţii beneficiază de consultaţii și de tratamente stomatologice gratuite – pe baza carnetului de student.

De asemenea, numeroase centre medicale oferă reduceri între 10% şi 20% studenţilor pe baza carnetului de student, aşa că e bine să te informezi cu privire la reducerile oferite înainte de a te programa pentru investigaţii medicale.

Ce acte îmi sunt necesare pentru a fi luat în evidenţă de dispensarul universităţii?
Simplu, mergi la unul din cabinete cu carnetul de student vizat pe anul în curs şi cartea de identitate, după care medicul va face o fişă ce va fi păstrată în baza de date.
Programul la cabinetele de medicină generală este între 8:00 – 15:00 de luni până vineri, în funcţie de cabinet.
Un alt avantaj este faptul că medicii de familie de la dispensarul Universităţii iţi pot da trimiteri la medici specialişti în baza cărora poţi beneficia de 3 consultaţii gratuite.
Dacă mergeţi la cabinetul stomatologic trebuie să ştiţi următoarele lucruri:

  • Studenţii beneficiază de tratamente stomatologice gratuite.
  • Studenţii se vor prezenta cu: carnet de student vizat pe anul în curs.
  • Urgenţele se vor efectua de ambele cabinete indiferent de facultăţile arondate. Urgenţă: durere intensă continuă; edem (umflătură).
  • Studenţii fără urgenţă se vor programa la medicul la care sunt arondaţi.

Casa de Cultură a Studenților (CCS)

Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti este o instituţie publică, cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Această instituţie urmăreşte, promovează şi asigură cadrul organizatoric necesar pentru desfăşurarea de activităţi în domeniile cultural – artistic, educaţiei non – formale- interdisciplinare, informare – conştientizare, divertisment care au ca grup ţintă comunitatea studenţilor şi tinerii în general.

Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti îşi propune să contribuie la educarea şi formarea studenţilor şi tinerilor prin mijloace specifice domeniului cultural artistic şi ale educaţiei non-formale şi să promoveze în rândurile acestora valorile cultural artistice şi ale ştiinţei. De asemenea, să asigure o ofertă şi un cadru pentru divertisment şi petrecerea timpului liber.

Departamentul de Educație Fizică și Sport (DEFS)

Departamentul de Educaţie Fizică şi Sport se ocupă de tot ce înseamnă sport în Universitatea Bucureşti. Există o gamă foarte variată de sporturi la care vă puteţi înscrie. Pentru unele facultăţi aceste discipline sunt obligatorii, pentru altele sunt opţionale sau facultative.

Disciplinele care pot fi practicate în cadrul Departamentului de Educaţie Fizică şi Sport sunt: Aerobic, Atletism, Gimnastică medicală, Badminton, Basket, Culturism şi Fitness, Dans popular, Dans sportiv, Fotbal, Handbal, Înot, Judo, Karate, Autoapărare, Tenis, Volei, Şah, Tenis de masă. Pentru a te înscrie la una dintre aceste discipline este de ajuns să te duci la profesorul care se ocupă de disciplina respectivă şi să îi ceri să te înscrie. Orarul fiecărei discipline se pune în fiecare an pe site sau este afişat la sălile unde se ţine disciplina respectivă.

Există 10 săli de sport şi terenuri, majoritatea aflate în curtea Facultăţii de Drept (unde se află cantina şi căminele de la Kogălniceanu). În fiecare an DEFS organizează Cupa Bobocilor (cuprinde competiţii la toate sporturile unde se pot înscrie doar studenţii din anul I), Cupa Universităţii (cuprinde toate disciplinele şi se pot înscrie toţi studenţii Universităţii) şi Crosul Universităţii.

Cazare la căminele Universității

În fiecare an, facultatea beneficiază de locuri în căminele universității care se află în Grozăvești, Kogălniceanu, Panduri, Măgurele, Poligrafie, Pallady, Stoian Militaru, Construcții și Fundeni. Cazarea se va face în funcție de medie și situație socială.

 

Burse

Peste 15% din studenti beneficiaza de burse de studiu, de merit cat si sociale.

Cantină

Studenții au accces la cantina Mihail Kogălniceanu, de lângă Facultatea de Drept. Are o capacitate de 1000 de persoane pe zi, mobilier nou și baie. Mâncarea este gustoasă, iar prețurile sunt perfecte pentru bucunarul oricărui student.
Cantina este deschisă între 11.30- 17.00 şi 18.00-19.00 de luni până joi şi între 11.30- 18.00 vinerea.


site