Extracurriculare

4

Ai posibilitatea de a participa la diverse activități și concursuri din domeniul IT și matematic!

  1. Concursuri universitare de matematică
  2. Concursuri universitare de informatică
  3. SmartHack
  4. S.T.A.R.T.
  5. UniFest
  6. ASMI

1. Concursuri universitare de matematică

O parte din studenții care ajung la FMI sunt amatori de concursuri de matematică. Ei bine, pentru ei, dar și pentru toți ceilalți boboci amatori de problem-solving, următoarea veste va fi una încântătoare : concursurile de matematică pot fi o opțiune și în facultate dacă ești student la FMI.

În mod tradițional, facultatea participă la trei concursuri: IMC, SEEMOUS și Concursul Traian Lalescu și a avut în fiecare an rezultate foarte bune.

IMC este abrevierea pentru International Mathematics Competition for University Students, iar UniBuc are o experiență de peste 10 ani în participarea la acest concurs. Este principala competiție matematică internațională la nivel universitar și se organizează, de obicei, la sfârşitul lunii iulie – începutul lui august, în locații din toată lumea. Pot participa studenți ai anilor I, II, III sau IV, iar subiectele aparțin domeniilor: Algebră, Analiză (Reală și Complexă), Geometrie și Combinatorică.

Dacă IMC este un concurs la care participă echipe de pe mai multe continente, la SEEMOUS (South Eastern European Mathematical Olympiad for University Students with International Participation) concurența este limitată la ţări precum Albania, Bulgaria, Cipru, Grecia, Israel, Romania și Rusia și este organizat de către MASEE (Mathematical Society of South Eastern Europe). Este destinat doar studenților de ani I și II, iar programa cuprinde teme din domeniile Analiză, Algebră și Geometrie.

Pentru a forma echipa care urmează să reprezinte facultatea la cele două concursuri internaționale sunt organizate teste de selecție. „De multe ori e mult mai greu la teste decât la concurs. Dar e mai bine așa, sunt probleme de idee și chiar merg mai departe doar cei mai în formă.” spune L.F., medaliat cu aur la SEEMOUS.

Concursul „Traian Lalescu” este un concurs național, care are și o fază locală, precum și o secțiune de comunicări științifice. Participanții sunt și aici din rândul studenților de ani I și II, dar, spre deosebire de concursurile descrise mai sus, subiectele sunt diferite de la un an de studiu la altul și cuprind noţiuni din programa cursurilor urmate în perioada facultății până la momentul desfășurării concursului.

Pe lângă toate aceste detalii organizatorice, mai este foarte important de știut că subiectele vor fi în limba engleză la toate cele trei concursuri și la testele de selecție, dar orice lămuriri în legătură cu enunțul problemelor vor fi acordate la cerere.

Ceea ce a devenit clar după câţiva ani de Facultate de Matematică şi alţi câţiva de concursuri şcolare în liceu, e că nu poţi pune semnul de echivalenţă între a fi un student foarte bun şi un membru valoros în echipa FMI la concursurile internaţionale. Cele două capitole, complet diferite, ale experienţei studenţeşti se intersectează în puţine puncte. Cei care le duc la capăt cu brio pe amândouă recunosc că viitorul lor nu se va baza pe rezultatele de la concursuri, dar că nu ar putea renunţa la adrenalina şi entuziasmul pe care ele le aduc.

 

2. Concursurile universitare de informatică

ACM este numele folosit în Romania pentru concursul ICPC (International Collegiate Programing Contest) organizat de ACM (Association for Computer Machinery), cel mai prestigios concurs de informatică pentru studenți. Istoria lui începe în anul 1970 în Texas. Concursul a crescut de la an la an, ajungând acum să adune peste 30000 de participanți de la 2200 universități din 85 de țări de pe 6 continente. Concursul propune spre rezolvare 8-12 probleme într-un interval de 4-5 ore și încurajează lucrul în echipă, participanții trebuie să fie înscriși în echipe de câte 3 studenți din cadrul aceleiași universități. Problemele ce trebuie rezolvate sunt de natură algoritmică și se aseamănă într-o oarecare măsură cu problemele de la olimpiade primite din liceu.

Universitatea București participă de foarte mult timp la acest concurs, obținând de fiecare dată rezultate notabile. Cea mai bună clasare a fost locul 5 și medalia de argint. De asemenea, în ultimii 7 ani, Universitatea București a avut cea mai bine clasată echipă românească la concursul Europei de Sud Est.

Cu toate că tradițional, participanții la ACM sunt foști participanţi ai olimpiadelor naționale de informatică, au existat cazuri în care cei mai buni participanți au fost studenți care nu aveau rezultate anterioare în astfel de concursuri.

3. SmartHack

SmartHack este un eveniment de tip hackathon adresat studenților din facultățile de profil din București (Informatică, Cibernetică, Electronică, Automatică și Calculatoare, Tehnologia Informației) în care odată cu anunțarea temei echipele au la dispoziție 24 de ore pentru a realiza o aplicație pe baza acesteia.

Studenții se pot înscrie cu echipe de 3 sau 4 membri. Echipele căștigătoare sunt premiate.

Poți găsi mai multe informații pe site.

 

4. S.T.A.R.T.

S.T.A.R.T. (Students Talking About Revolution in Technology) este un proiect adresat studenților de la facultățile de profil tehnologic, economic și antreprenorial din România (Informatică, Calculatoare și Tehnologia Informației, Matematică, Cibernetică, Administrație și Afaceri, Politehnica, Economie si Marketing) și presupune crearea unei școli de formare a tinerilor antreprenori în domeniul matematic și tehnologic , și promovarea comunicarii interdisciplinare.
Proiectul este împărțit în 4 etape:

  • Etapa de selecție: Participanții și echipele vor fi alese pe baza formularului completat la înscriere.
  • Susținerea de workshop-uri: Participanții aleși vor lua parte timp de două zile la workshop-urile pregătite: ”Tehnici de prezentare”, “Antreprenoriat tehnlogic” și “Strategie de business”. Aceste workshop-uri vor fi susținute de specialiști din domeniul IT, matematic, economic și antreprenori cu experiență.
  • Crearea de start-up: Participanții, vor putea pune în aplicare cunoștințele acumulate în cele 3 workshop-uri prin conceperea unei idei de start-up.
  • Susținerea de prezentări: Participanții vor susține o prezentare a conceptului care va trebui să respecte cele 3 componente: idee, implementare și promovare, valorificând astfel cunoștințele dobândite. Prezentarea va fi susținută în fața publicului prezent la eveniment și a juriului care le va oferi feedback și va premia cele mai bune start-up-uri.

Poți găsi mai multe informații pe site.

 

5. UniFest

Sub deviza “Distractie gratis, nu degeaba!”, festivalul reuneste evenimente culturale, academice, sociale si sportive, de care studentii din intreaga tara beneficiaza gratuit.

Evenimentele la care pot participa studentii vor consta in spectacole de teatru, opera, opereta, filarmonica, seri de poezie, vizionari de filme, vizite la muzee, dezbateri, training-uri, donare de sange, competitii sportive si petreceri.

UNIFEST este organizat de Uniunea Studentilor din Romania in parteneriat cu Primaria Municipiului Bucuresti si Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret.

 

6. ASMI

A aparut din dorința de a reprezenta interesele și aspirațiile studenților și de a fi un intermediar între aceștia și cadrele didactice. Unul dintre obiectivele majore este de a încuraja socializarea și interacțiunea studenților cu preocupări și pasiuni comune. Misiunea ASMI vizează în principal dezvoltarea pe plan profesional, socio-cultural și personal a tinerilor. În acest sens, studenților li se ofera șansa de a lua contact cu experți din domeniile studiate în facultate, organizand întâlniri, dezbateri, traininguri și realizand proiecte cu impact asupra pregătirii resurselor umane pentru piața muncii.

ASMI susține conceptul de voluntariat si încurajează implicarea tinerilor în organizații studențești.
Asociatia Studenților la Matematică și Informatică face parte din ASUB (Asociația Studenților din Universitatea București) și din USR (Uniunea Studenților din România).
ASUB este organizație reprezentativă la nivel de Universitate, din ea făcând parte toate asociațiile din facultățile din Universitatea București.
USR este federația studențească numărul 1 din România, centrându-și activitatea către acțiuni civice, sindicale și academice.


site