Cazare pe timp de vară

Universitatea București oferă cazare pentru studenții care doresc să rămână în București pe perioada verii în căminele care nu se vor închide pentru renovare. Tariful pentru această perioadă va fi mai mare decât în timpul anului. Înainte de încheierea sesiunii, se vor afișa în toate căminele anunțuri legate de cazarea pe timp de vară. La fel ca și pentru cazarea pe timpul facultății, va trebui să completezi o cerere de cazare. Mai multe informații vei afla, desigur, la timpul potrivit. În anii trecuți, căminele rămase deschise pe timpul verii au fost: Grozăvești, Pallady2, Grozăvești A1 etc.

Ce mai trebuie să știi despre viața la cămin

·         Majoritatea camerelor de cămin sunt dotate cu lucrurile strict necesare, aşa că probabil va trebui să faceţi câteva investiţii la începutul anului (de ex. zugrăvit) şi să cumpăraţi/împrumutaţi unele lucruri (frigider, cuptor cu microunde, dulăpior, rafturi).

·         Pentru a face cazarea cât mai uşoară e bine să faceţi o vizită imediat după ce aţi primit camera şi să vedeţi ce îmbunătăţiri îi puteţi aduce. Nu vă lăsaţi totuşi speriaţi de poveştile cu camere distruse şi pline de gândaci, acestea nu se aplică în cazul Universităţii.

·         Preţul cazării la cămin variază în funcţie de loc, dar este în jur de 100-150 de lei. Foarte important: Dacă unul din părinții tăi este cadru didactic, atunci ești scutit de plată. Tot ce trebuie să faci este să te prezinți atunci când te cazezi cu o adeverință care să ateste acest lucru.

·         Majoritatea căminelor au contracte cu firme care furnizează servicii de internet contra cost (abonamentele la internet sunt în jur de 30-40 de lei pe lună). Contractele se fac individual, la începutul anului universitar, în primele 2-3 săptămâni după cazare. Pentru mai multe detalii, puteţi întreba administratorul de cămin atunci când vă luaţi camera în primire.

·         Viață în cămin este vestită și pentru petreceri. Dacă vrei să dai o petrecere în cameră, îţi recomandăm să anunţi înainte portarul căminului şi să păstrezi muzica şi „veselia” în limitele bunului-simţ. Altfel, rişti să fii oprit de portar sau chiar de patrulele de poliţie care fac raiduri în zone (aceştia dau de obicei doar avertismente, însă dacă ai „antecedente” poţi să primeşti o amendă). Încearcă să te gândești și la colegii tăi de palier: nu de alta, dar e neplăcut şi frustrant să încerci să te odihneşti într-un zgomot infernal.

·         Tu şi colegii de cameră sunteţi singurii responsabili cu păstrarea curăţeniei în camera voastră şi pentru a nu părea o corvoadă vă recomandăm să vă împărţiţi sarcinile sau să faceţi cu rândul. Nu uita: o cameră curată şi ordonată înseamnă mai mult spaţiu.

·         Dacă ai deja cunoscuţi în facultate cu care vrei să fii coleg de cameră, poţi proceda astfel: cel care este chemat primul să îşi aleagă locul (în funcţie de an, specializare şi medie), menţionează că vrea să stea cu alt student în  cameră şi organizatorii vor avea evidența dorinței fiecăruia. Cel de-al doilea poate sta în camera aceea dacă până ce îi vine rândul nu s-au dat toate locurile din acel cămin la specializarea la care este (de ex. anul I, specializarea Informatică poate avea 20 de locuri în Grozăveşti A).

·         Dacă stai în cameră cu cineva nou, ceea ce este foarte posibil, nu intra în panică. Viaţa de cămin înseamnă printre altele şi să legi noi prietenii, unele chiar de o viaţă, aşa că încearcă să fii tolerant cu ceilalţi colegi de cameră, discută calm problemele şi acceptă de la început că totul este nou pentru toată lumea şi unii se adaptează mai greu decât alţii. În cazul în care chiar aveţi probleme, poţi cere să fii transferat în altă cameră.

·         Căminele au un anumit program de vizită, aşa că dacă ai prieteni care vin în vizită după o anumită oră (de obicei după ora 22 nu mai au voie persoanele din afara căminului), poţi avea surpriza ca acestora să nu le fie permis să intre.

·         După procesul de cazare, administratorul căminului oferă studenţilor posibilitatea de a-şi face viză de flotant. Aceasta este făcută la Poliţie iar avantajul este că administraţia căminului se ocupă de toate formalităţile. Tu trebuie doar să dai buletinul şi să îl iei peste o săptămână tot de la administraţie. Viză de flotant este necesară în diferite instituţii, cum ar fi spitale publice, biblioteci şi eşti obligat prin lege să o faci dacă stai mai mult de 45 de zile la altă adresă decât cea trecută în buletin.